Biografia oquera


L'Oca Rosa comença la seva activitat l'any 2009 donant resposta a les inquietuds d'uns músics que volien compartir espai escènic per fer música en viu a La Plana i uns balladors que, amb el buit folk que hi havia a l'hivern a les rodalies de Vic entre el Ballabisaura i el Solc, es morien de ganes de fer ballaruca. Tot apuntant-nos a la iniciativa d'en Jordi Bancells de fer ball folk a La Central va començar la nostra història...

A la primavera, mentre s'anava combinant el ball d'un grup concret (com 932 o Bruel) i els Punts de Trobada, es van anar ampliant els músics i balladors que s'acostaven a La Central i es començà a gestar un grup preciós amb ganes de treballar i d'organitzar al mateix temps que gaudien de la música i el ball. Sempre amb el tradicional berenar i begudes per apaivagar la set, es va acabar aquesta primera temporada amb un fantàstic Ball de Duets. Ja tenim l'embrió del grup de persones que engegarà el projecte!

A la tardor, en plantejar la temporada següent (09-10) al bar del poble de Taradell, l'Oca Rosa es defineix com una entitat sense ànim de lucre, finançada per la generositat de balladors i músics que acudeixen a les trobades, al mateix temps que posa el nom (provisional) a l'entitat.

Es proposa fer Punts de Trobada al llarg de tot l'hivern cada últim diumenge de més a partir de les 7 de la tarda. Músics de Cul de Sac, de Randellaires, de Guirigall, de Gatzerics, de La Lloca, de Duet "U", de Tirant lo folk s'acosten sovint a La Central per compartir repertori, gèneres, creacions i improvisacions.

Es proposa organitzar un Cap d'Any Folk Alternatiu que marcarà un abans i un després multiplicant exponencialment el personal que acudeix a les ballades. S'han de fer alguns replantejaments per a poder acollir tota la gent nova que arriba i en algun moment l'Oca Rosa se sent desbordada i no aconsegueix explicar el que es proposa.

De les situacions difícils és d'on neixen les sol·lucions genials. Així que es proposen dues noves línies d'actuació:
  • Mestres balladors de la sala ensenyen les danses que saben als altres balladors
  • Potenciar que tots els músics puguin pujar a l'escenari
D'aquesta manera, s'aconsegueix anar avançant en el saber col·lectiu però el tercer punt queda pendent sense saber com dur-lo a la pràctica:
  • Aconseguir que les persones que acudeixen a les ballades, s'impliquin en el projecte de forma activa
Per començar a fer incís en aquest punt l’Oca Rosa explica que està oberta a tota mena de projectes, propostes, suggerències que es vulguin portar a terme a l'entorn del ball folk viu (ocarosafolk@gmail.com).
Una d'aquestes propostes es va materialitzar de forma imminent en unes jornades d'aprenentatge de dansa i música al voltant del grup 21 BOuTONS culminant en un ball de nit ben lluït i encetant un nou capítol: el de les Activitats Extraordinàries.

Les propostes d'Activitats Extraordinàries van sumant i s'hi apunta l'aprenentatge de la Dansa de Castellterçol, la col·laboració amb la Setmana de la Ciutadania que ens ofereix un ball amb Sants&fot per tancar la temporada i una torna inesperada amb Tazzuff en acústic.

Per engegar la segona temporada (10-11) replantegem la fórmula de col·laboració dels balladors. Fins aquest moment, la col·laboració era voluntària, però la família s'anava fent gran i no donavem a l'abast a explicar la filosofia de base a tothom i ens trobem amb desigualtats severes a l'hora de rebre les col·laboracions per a fer rutllar la història. Això ens fa plantejar de demanar una col·laboració mínima (i minsa) a tothom igual, fins i tot amb abonament de temporada! Per prendre aquesta decisió partim de la base que els músics que venen a tocar als Punts de trobada, ho fan per amor a l'art però que l'Oca vol tenir quelcom per estimar-los i mimar-los a ells també. Així doncs, la col·laboració esdevé obligatòria.
Una altra cosa que planegem és de donar feina als músics que venen a tocar habitualment a l'Oca Rosa. Així doncs, comencem amb una hora de masurques amb en Marc del Pino. Els punts de trobada continuen funcionant com sempre. Cada punt de trobada és diferent d'un altre perquè cada punt de trobada hi ha balladors i músics diferents que proposen coses diferents. I això és fantàstic!
La segona edició del Cap d'any folk és un èxit rotund i sembla ser que aquest any hem estalviat força i podem oferir un bombó tant a músics com a balladors portant un grup capdavanter del món del folk francès, que és cap on miren tots els balladors que volen trobar bons músics que sàpiguen llegir les necessitats de les danses i jugar a partir de les normes que aquestes posen. Ja ho podem dir alt i clar: aquest any comptem amb Shillelagh per a fer tallers d'instruments i amb en Màxim i en Mon per a fer els tallers de ball. L'activitat extraordinària acaba amb un ball de nit. Ha estat tot un èxit!
Abans d'acabar, encara ballarem amb Sants&fot i, per tancar la temporada, ho farem amb Cul de sac, amb qui gaudirem d'un taller de danses bretones.

I ja som a la tercera temporada (11-12). L'Oca es fa gran, alguns se'n van i això fa que es necessitin més mans per a gestionar-la. Així doncs incorporem noves cares al rovell de l'ou.
Aquest any apuntem algunes línies de treball:
  • Continuar buscant la fórmula de l'Oca per dinamitzar l'escenari dels Punts de Trobada
    Tots els músics estan convidats a pujar a l'escenari en el moment que considerin més oportú. També podeu manifestar les intencions (qui sou i què voleu tocar) a través de la pissarra musical que trobareu al costat de l'escenari per provar de millorar l'organització i la variabilitat del Punt de Trobada.
  • El respecte pels músics i balladors de la sala de ball en forma de silenci.
    Els Punts de Trobada seran en acústic i els balls-concert en semi-acústic. És sabut que La Central no té gaire bona acústica i és per això que cal posar, en aquest aspecte, més atenció de la que caldria.
  • Començar el camí d'aprenentatge i aprofundiment dels balls propis dels Països Catalans.

I obrim la temporada amb La Lloca i taller d'iniciació al ball folk amb la Guida. La dinamització de l'escenari dels Punts de Trobada no és fàcil. Sobretot perquè cada punt de trobada hi ha gent diferent amb propostes diferents. A vegades són els músics que proposen... A vegades són els que ensenyen danses els que proposen... A vegades són els balladors que demanen... tot plegat és una bona olla de grills que fa emocionant cada ballada. Fantàstic!
El cap d'any passa a anomenar-se, gràcies a les idees d'en Joan, Fes-te l'Oca! La decoració de la sala és preciosa, el menjar increïble i la ballaruca fantàstica. S'estrena el Ball de l'Oca amb la música "Les oques van descalces" arranjada i transformada a ball pla i corranda per la Guida.
L'activitat extraordinària estrella d'aquest any és en col·laboració amb Qrambla, Tradiball i Fu-manxú per fer venir en Benjamin Macke que, al llarg d'un cap de setmana, ens delecta amb tallers d'acordió i balls folk i, pels més frikies, un cine concert (amb música d'acordió diatònic en directe!).
Tanquem la temporada amb Guirigall i taller amb la Isabel, tancant així, la ronda de donar feina als músics de l'Oca iniciada la temporada anterior.

Tot i haver acabat, aquesta temporada s'acaba de donar cos a la fórmula per acollir les idees extres que es porten a la pràctica: Aixoplugar-se sota el paraigua de l'Oca. Així doncs, els Saraus d'estiu, el Folk a pèl, les Danses del món i alguna cosa més que s'està coent, va fent el seu camí paral·lel emparats per l'Oca Rosa.


La temporada 12-13 comença amb empenta i el cap d'any es consolida amb alguna novetat com el sorteig de la panera de l'Oca.
Per aprofundir en el concepte de Punt de Trobada convidem a en Marcel casellas que ens fa un recorregut sobre el concepte d'improvisació i un passeig per gèneres aborígens sota el seu sedaç particular: la jota, el ball pla, la sardana i la rumba.
Aquesta temporada aconseguim donar forma al camí d'aprenentatge i aprofundiment dels balls propis dels Països Catalans a través de les activitats de formació per a músics de ball. Matí de formació específica sobre la música que acompanya el ball i tarda de formació pràctica dels gèneres treballats al matí. Per aquesta iniciació treballem amb en Sebastià Bové, músic i ballador especialista en ball de pagès mallorquí (que els folkies coneixen com a ball de bot) que ens acosta a la jota mallorquina, Bruel, en Xavi Rota i l'Anaís Falcó que ens acosten als gèneres del principat com la sardana antiga, ball pla i corranda i ballet de muntanya.
fandango i bolero. També amb
També cau un taller d'acordió amb en Carles Belda.
Aquest any, a més a més de les activitats ja consolidades, aixopluguem sota el paraigua de l'Oca la presentació de la programació del V Berguedà folk.

La temporada 13-14 s'engega amb una iniciativa de balls de km0. Amb això s'enceta un nou model de balls a taquilla, amb un petit suport econòmic de l'Oca a darrere, que pretén donar feina als músics del Rovell de l'Ou. També es continua oferint els habituals Punts de Trobada. Cal afegir a la temporada, la ballada de festa major amb Violina Folk i la ballada amb en Benjamin Macke a finals d'agost. Les energies no estan per tirar coets, i en aquesta temporada ho deixem així. A veure què passarà a la pròxima...

La temporada 14-15 es canvia el format dels punts de trobada. Es deixen de fer tancats i es porten a plaça. Concretament a la Plaça de les Garses. Una petita plaça del mig de Vic que té una molt bona sonoritat acústica. Els tallers d'enguany són d'acompanyament de corda fregada i danses tradicionals de la mà de Simone Lambregts. El ball és amb Violina Trio. Tanquem la temporada amb un ball doble amb Cap Cadira i Guirigall.

La temporada 15-16 s'inicia amb un taller i ball amb la Celina da Piedade que és un èxit. Després del cap d'any tradicional, es continua amb un taller de danses occitanes i ball amb el grup Mirabèl. El taller és innovador perquè es treballa primer amb els músics que després acompanyen i aprenen al taller de dansa. L'experiència és fantàstica! Seguidament es continua amb un taller de rumba amb en Carles Belda que després participa al punt de trobada. Per acabar l'any, tenim un taller de com tocar per ballar amb en Bruno Sentou que aprofitant que torna de bolo de Madrid, també fa una tocada al punt de trobada. S'han consolidat els punts de trobada a la Plaça de les Garses!

Temporada 16-17
Els Punts de Trobada a la Plaça de les garses són un èxit gràcies als balladors de totes les contrades i els músics de l'Oca i d'altres indrets.
Aquesta temporada les Oques reservem energies i deixem que el Cap d'Any Folk que havíem parit i organitzat durant set anys voli vers les terres de ponent. 
Aixopluguem el taller i ball de cajun amb el grup Lâche pas la pâtate que organitza La Diatònica (estrenant nous espais cclaguixa i ccmontsenty), fem revetlla de Sant Pere amb un ball solo de Benjamin Macke i organitzem el Sarau de festa major amb Urbàlia Rurana en el marc de la Festa Major de Vic, vetllat de prop per una oca molt sàvia.

Temporada 17-18
Es consoliden els Punts de Trobada a la plaça de les garses i es comença, per iniciativa dels balladors, l'aportació lliure i conscient que es destina a pagar el sopar als músics que han fet la ballada i el que resta va al pot de l'Oca Rosa per a poder organitzar altres activitats.
S'enceta una nova aventura amb La Rosa Folk que té per objectiu ser un punt de festa, ball i treball per a associacions, músics de ball, balladors i mestres de dansa entre altres espècimens del gènere i s'utilitza com a final de temporada. I per encetar l'estiu, el Sarau de festa major!
 
Temporada 18-19
Punts de Trobada a la plaça de les garses
Aires del Montseny culmina la temporada amb el Sarau de festa major de Vic!
 
Temporada 19-20
Punts de Trobada punts de trobada a la plaça de les garses
El Sarau de festa major és a càrrec de les Violines.
 
Temporada 20-21
Es para tota l'activitat formal de mig món. Un dia ja us ho explicarem als que no hi heu estat.
S'acaba la temporada amb el Sarau de festa major! Flowk no havia fet ballar mai a Vic una plaça 
tant entregada!
 
Temporada 21-22
Es formaliltza el maridatge amb el festival Mudança.


Si voleu ser del rovell de l'ou fent alguna tasca per tirar endavant el projecte, poseu-vos en contacte amb nosaltres: ocarosafolk@gmail.com
Sempre falten mans!